+31 (0)6 15 49 09 26 info@sandrapoels.nl

Wat is holisme?

Complementaire of alternatieve geneeskunde gaat uit van een holistische benadering van de mens: de mens bestaat uit meer dan alleen een lichaam; je hebt ook je gedachten, je emoties, je passies en deze hebben allemaal invloed op elkaar. Dat betekent dat jij als mens in zijn geheel wordt bezien. Hoe is het met je lijf, je psyche, je leven op dit moment, je voeding, je energie? Wat zijn belangrijke thema’s in je leven?

Een verstoring in je lichaam heeft invloed op je emoties, je denken heeft invloed op hoe je je voelt, op spanning en ontspanning, op het ontstaan van ziekten.
In de holistische visie wordt je ziek doordat er een verstoring van het natuurlijk evenwicht is. Leven is bewegen. Dat betekent dat je in je leven steeds opnieuw naar een nieuw evenwicht zoekt. Wanneer dat een tijdlang niet goed lukt, kan een verstoring zich vastzetten in je lichaam en kun je ziek worden. Je weerstand vermindert en je zelfgenezend vermogen werkt niet optimaal. Ziekten ontstaan meestal bij het ouder worden. Je lichaam raakt steeds meer fysiek, psychisch en emotioneel belast door de invloeden van de omgeving en draagt de gevolgen daarvan mee.

De invloed van de omgeving (sociaal, voeding, lifestyle, beweging) is van groot belang voor de psyche, een positieve invloed laat iemand bergen verzetten terwijl bij een negatieve invloed iemand de moed in de schoenen zakt. De psychische toestand is mede bepalend voor de afweer. Het in evenwicht brengen van en leren omgaan met de ervaringen uit het leven kan zeer heilzaam werken op het ziekteverloop.
De geest kunnen we herkennen in onze persoonlijkheid. De geest (het zelf) is niet vatbaar voor ziekte, maar is wel bepalend voor de wijze waarop iemand met ziekte omgaat. De geest bepaalt onze levensloop en ziekten kunnen daarop van grote invloed zijn.

 

zen, lichaamsbewustzijn, massage, holisme, voetreflexologie, rust

Op zoek naar de oorzaak

De volgende uitleg kom je ook veel tegen: Het lichaam is een geheel van op elkaar afgestemde systemen, die naast elkaar, door elkaar en met elkaar functioneren. Een storing in het ene systeem vraagt om aanpassingen en compensaties in het andere systeem en veroorzaakt storingen in het volgende systeem. Daarom moet de totale mens bekeken worden en moet je op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem.
Dit is niet zo eenvoudig omdat de plaats van de pijn niet altijd de plaats van de oorzaak is.

Welke factoren hebben invloed op jouw gezondheid?

 • Voeding + supplementen: je bent wat je eet
 • Beweging
 • Frisse lucht en ademhaling
 • Zingeving
 • Je relaties en omgeving
 • Je denken: gedachten zijn krachten
 • Overtuigingen, fixaties, gedachtenpatronen: is het waar wat ik denk?
 • Energie doorstroming: fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch
 • Lichaamsbewustzijn -> voel je je lijf, wat vertelt het je?
 • Stressmanagement: hoe ga je om met stress?
 • Prikkelgeleiding verbeteren
 • Bewustwording
 • Reiniging
zen, bewustzijn, holisme, gezondheid, zelfherstellend vermogen, rust, geluk, lichaamsbewustzijn, uit je hoofd

Vrijmaken van energie

Oude emoties zetten zich vast in het lichaam. In het celgeheugen. Wanneer deze energie niet vrijgemaakt wordt, dan kan dit leiden tot ziekte. Voetreflexmassage helpt om deze energie vrij te maken, zowel fysiek als energetisch = helen.

Voor heling is energie nodig.

Meer weten over mijn behandelingen?