+31 (0)6 15 49 09 26 info@sandrapoels.nl

Zwangerschapsklachten en voetreflex

Zelf heb ik drie kinderen. Het gaat goed met ze, en de zwangerschappen liggen al geruime tijd achter me. Het was een heel bijzondere tijd, een kindje groeit in je buik, en ik merkte dat ik (nog) veel gevoeliger werd. Vroeger huilde ik bijna nooit, sinds mijn zwangerschappen kan ik echt overal bij huilen.

Fysiek kwam ik een aantal ongemakken tegen. Bandenpijn, misselijkheid, maagzuur, niet lang kunnen staan, veel last van spataderen op vervelende plekken, en rugpijn om maar wat te noemen. En met tijden zo ontzettend moe. Mijn geduld werd ook op de proef gesteld want mijn tweede kindje kwam 10 dagen na de uitgerekende datum. O, wat duurde dat lang!

Och ja, dat hoort erbij, was het toen. Ik wist toen niet dat zwangerschapsreflexologie een positief effect kan hebben op veel zwangerschapskwalen. Gelukkig weet ik dat nu wel en ik wil je het graag met je delen.

Wat vind je in deze blog?

Ik wil je graag wat vertellen over het effect van zwangerschapsreflexologie en bij welke klachten het toegepast kan worden.

Tijdens de zwangerschap moet je lichaam hard werken en vinden er veel veranderingen plaats.

Naast blijdschap, kan het zwanger zijn ook andere emoties te weeg brengen. Vaak ben je sowieso emotioneler en gevoeliger in deze periode. Ook kost het tijd om te wennen aan het idee dat jij en je partner straks een kindje krijgen. Lichamelijk verandert er veel. Buiten dat je buik langzaam steeds groter en zwaarder wordt, kunnen er ook lichamelijke ongemakken ontstaan.

Zwangerschapsreflexologie is een goede voorbereiding op je bevalling. Klachten nemen af of verdwijnen, je energieniveau neemt toe, het verbetert je weerstand, stemming en stabiliteit. Je maakt tijdens de behandelingen intensief contact met je ongeboren baby. In de laatste fase van de zwangerschap kan reflexzonetherapie ook helpen bij de inzet van de bevalling. Onderzoek toont aan dat het helpt om vermoeidheid te verminderen. En na de bevalling helpt het je om weer op krachten te komen en sneller de balans terug te vinden.

Het helpt op een natuurlijke manier om deze periode prettiger te doorlopen. Verder zorgt het voor een ontspannen moment voor jezelf met aandacht voor jou en je kindje .

Bij welke klachten?

Zwangerschapsreflexologie geeft verlichting bij zwangerschapsklachten en problemen tijdens de zwangerschap. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan:

 • Misselijkheid
 • Maagzuur
 • Rugpijn
 • Vermoeidheid
 • Bekkenpijn
 • Krampen
 • Paniekaanvallen/hyperventilatie
 • Stress
 • Stemmingswisselingen
 • Blaasontsteking
 • Obstipatie
 • Spataderen
 • Uit balans zijn, psychisch of emotioneel
 • Slapeloosheid
 • Oedeem (vocht vasthouden)
 • Galbulten (milt)
 • Hoge bloeddruk (mild)
 • Zwangerschapsdiabetes (beginnend)

Ook kan het worden ingezet bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent.

Contra indicatie : HELLP syndroom en bij diepe veneuze trombose. 

Stimuleren bevalling

Ben je uitgerekend, maar laat de bevalling op zich wachten? Voetreflexologie kan ingezet worden om de bevalling op gang te helpen. In de behandeling ligt de nadruk op mentale en fysieke ontspanning met daarnaast het activeren van bepaalde reflexzones en acupunctuurpunten die kunnen bijdragen aan het in gang zetten van de bevalling.

Stuitligging

Bij 25% van de zwangerschappen ligt de baby bij 30 weken nog in een stuit. Vanaf 36 weken gaan de verloskundige of gynaecoloog vaak over tot actie om de baby te draaien. Voetreflexologie kan ingezet worden om de baby uit zichzelf te laten draaien. De behandeling is gericht op het ontspannen van de spieren in het buik- en bekkengebied en op het stimuleren van de activiteit van de baby, zodat deze zelf de draai kan maken. Een voetreflexbehandeling bij stuitligging kun je het beste één à twee weken voor de geplande draaiing in het ziekenhuis laten doen. Indien nodig dan kan de draaipoging in het ziekenhuis dan alsnog plaatsvinden.

Fertiliteit

Ook vrouwen die moeite hebben met zwanger worden, kunnen baat hebben bij reflexzonetherapie. Wanneer het proces van zwanger worden moeizaam verloopt, dan kan dit stress met zich meebrengen. Voetreflexologie helpt je spanningen los te laten en in balans te komen. Door het bewerken van specifieke reflexzones en acupunctuurpunten krijgen organen, klieren en weefsels die een rol spelen bij de voortplanting meer energie tot hun beschikking, waardoor ze hun functie beter kunnen vervullen.

Contra-indicatie: Indien je in een IVF -Icsi-IUI- traject met hormonen zit vóór de terugplaatsing. Rond terugplaatsing wel 1-2 behandelingen mogelijk ter bevordering van de goede doorbloeding van de baarmoeder.

Foto: ‘Conceptie’ – acryl, Sandra Poels

*) Zwangerschapsreflexologie vervangt nooit de controle en begeleiding door een verloskundige of gynaecoloog. Bij ziekte en ernstige zwangerschapsklachten altijd eerst een arts consulteren. Het kan een behandeling van een arts aanvullen en uitstekend naast andere alternatieve en reguliere behandelingen worden toegepast.

Dit bericht delen? Graag! zodat meer vrouwen bekend raken met zwangerschapsreflexologie ?